ondernemersverhaal

‘De overdracht aan mijn zoons is een natuurlijk proces’

Marcel rekent op Eldert en Hennie

Toen Marcel Mathot achttien jaar was, begon hij voor zichzelf als boomkweker. Nu, enkele decennia later, maken zijn zoons Jan (26) en Bram (24) dezelfde keuze. Stap voor stap nemen zij de Pernettya Kwekerij M. Mathot van hun vader over, die inmiddels is uitgebouwd tot een succesvolle onderneming. Voor die beslissing gingen zij niet over één nacht ijs. In overleg met Flynth Accountants, het kantoor dat al generaties lang bij de familie betrokken is, werd besloten tot een ingroeimodel.

Logische stap

“Het was voor mij destijds vanzelfsprekend om de kwekerij in te gaan”, vertelt Marcel. “Mijn vader zat in de kweek en in de export, en vier van mijn zeven broers werden ook kweker. Tegen die familieachtergrond en met mijn drang om te ondernemen was het een logische stap om voor mezelf te beginnen. In de loop der jaren heb ik mijn assortiment verkleind en ben ik me gaan specialiseren in de Pernettya, de parelbes. Ik geloofde dat er een markt was voor zo’n visueel aantrekkelijk plantje en daarin heb ik geen ongelijk gekregen. Omdat mijn vader in zijn tijd al zaken deed met boekhoudkantoor LTB Alphen, ben ik gewoon bij hetzelfde kantoor gebleven, nu bekend onder de naam Flynth Adviseurs en Accountants. Ik zeg altijd: ze zijn niet goedkoop, maar ik ben nooit door de belasting of de bank op de vingers getikt. Dat schept vertrouwen.”

Natuurlijk heb ik ook geld nodig voor mijn oude dag.

Proefperiode

“Op een gegeven moment ga je toch nadenken over de toekomst van het bedrijf. Jan en Bram zaten allebei nog op de middelbare school en gaven aan dat zij wel verder wilden in het groen. Mijn oudste zoon volgde een ander carrièrepad. We zijn toen met de adviseurs van Flynth rond de tafel gegaan om de diverse opties te bespreken. De jongens zijn eerst bij mij in loondienst gekomen, als een soort proefperiode. In drie jaar tijd hebben zij alle facetten van het bedrijf doorlopen, om te kijken of het hun wel paste. Toen zij daarna nog steeds enthousiast bleken, hebben we de knoop doorgehakt. Samen met Eldert van der Spek, de bedrijfsadviseur, hebben we een begrijpelijke organisatiestructuur aangebracht. De commanditaire vennootschap wordt ontbonden, en dan vormen we een VOF waaronder twee holdings hangen. Het doel is om het bedrijf straks zo voordelig mogelijk over te dragen op Jan en Bram, met zo min mogelijk nadelen voor mijn oudste zoon. En natuurlijk heb ik ook geld nodig voor mijn oude dag.”

Van niks naar nu

“Bij Flynth heb ik met verschillende adviseurs te maken. Als accountant stelt Hennie Abrahamse de jaarrekening samen, en dat is altijd een moment om de zaken met elkaar te bespreken. Eldert is ons vaste aanspreekpunt en indien nodig betrekt hij andere deskundigen bij onze plannen. Ik heb bijvoorbeeld geld in land geïnvesteerd en die transacties zijn dankzij hun adviezen altijd goed verlopen, ook met de bank en de fiscus. Eldert en Hennie bekijken een vraag vanuit diverse invalshoeken en polsen ook hoe de andere partijen erin zitten. Daardoor ontstaat er draagvlak en dat zullen de jongens in de toekomst nodig hebben. Ik heb de kar destijds helemaal zelf gebouwd en getrokken, van niks naar nu, maar mijn spulletje is niet heilig. De visie op ondernemen verandert mee met de tijd, dus ze moeten echt zelf hun richting zoeken.”


P.S. Eldert en Hennie over Marcel

“De overdracht naar de jongere generatie is altijd een intensief proces. Enerzijds is het belangrijk om het vermogen veilig te stellen, maar anderzijds wil je ook een flexibele constructie die de samenwerking ondersteunt. Als accountant maak je de verschillende belangen bespreekbaar en pols je hoe iedereen erin zit. Wat aan de keukentafel is bedacht en besproken, kreeg uiteindelijk vorm in een op maat gemaakte overeenkomst. Hiermee krijgt iedereen de tijd om naar de nieuwe situatie toe te groeien.”

‘De overdracht aan mijn zoons is een natuurlijk proces’

Kantorenzoeker Vind een accountant in jouw buurt

Naar kantorenzoeker