ondernemersverhaal

‘Iemand die vanuit ons belang meedenkt’

Eric rekent op Dick

In 2014 trad Eric Carree aan als CEO bij IT-onderneming Avantage. In de navolgende jaren maakte het bedrijf een grote groei door, mede dankzij enkele strategische acquisities. In die trajecten fungeerde accountantskantoor Mazars als een belangrijke adviseur, naast de fiscale en financiële diensten die het kantoor aan Avantage levert. Begin 2020 brak een nieuwe fase toen DGA Frank Overhand besloot het bedrijf te verkopen. Dit keer nam Avantage plaats aan de andere kant van de acquisitietafel, en ook deze zoektocht naar potentiële kopers werd mede begeleid door Mazars. Eric Carree: “Buiten het gebruikelijke accountantswerk vervult Mazars een klankbordrol voor ons. In dit soort gesprekken heb je iemand nodig die kritisch en onafhankelijk met je meedenkt.”

Buy and Build

Al langer is er binnen de IT-branche sprake van een verdringingsmarkt die het lastig maakt om autonoom snel te groeien. Groei is daarbij geen doel op zich, maar wel noodzakelijk om een omvang te creëren die continuïteit biedt voor onze klanten en medewerkers. Simpel gezegd: ‘Als we bleven doen wat we deden, zouden we houden wat we hadden.’ Daar waren we te ambitieus voor. We hebben toen succesvol een Buy-and-Buildstrategie ingezet, waarbij Mazars als externe adviseur optrad. Wij bespraken met elkaar welke partijen geschikt zouden zijn, beoordeelden of zij financieel gezond waren en of hun businessmodel inpasbaar was. Door dit soort vragen kritisch met elkaar te onderzoeken, kwamen we telkens tot een doordachte selectie en een goed onderbouwde keuze. Rond 2019 hadden wij zo’n omvang bereikt, dat wij zelf veel zichtbaarder waren in de markt als interessante overnamekandidaat.  We hebben dus de blik gekanteld en zijn op zoek gegaan naar een geschikte partij voor Avantage.”

Gericht op continuïteit

“In zo’n proces draait alles om vertrouwen. Je hebt een adviseur nodig die begrijpt waarnaar je op zoek bent. Iemand die in jouw belang meedenkt, en die je ook waarschuwt voor eventuele valkuilen. Voor Avantage was het belangrijk dat we niet door een partij overgenomen wilden worden die de zaak mogelijk weer binnen een aantal jaar zou doorverkopen. We zochten echt een strategische partij, gericht op continuïteit. Mazars heeft ons bij dit intensieve proces begeleid en zij waren ook bij diverse gesprekken aanwezig. RICOH Nederland kwam daarbij als beste match uit de bus. Zij zijn van oudsher gericht op de printmarkt, van klein tot heel groot, maar in het licht van de digitalisering wilden zij hun portfolio uitbreiden met IT. Daar hebben wij elkaar gevonden.”

Bij het opstellen van overeenkomsten hebben de accountants van Mazars, samen met onze M&A adviseurs, hun rol als professional gepakt

Complementair portfolio

“Ook bij het opstellen van de diverse overeenkomsten hebben de adviseurs en accountants van Mazars, samen met onze M&A adviseurs, hun rol als professional gepakt. Gezamenlijk waakten zij  erover dat alle voorwaarden, rechten, plichten en afspraken technisch goed in de documenten terechtkwamen. Omdat we voorlopig onder eigen vlag blijven doorvaren, hoeven de organisaties niet vervlochten te worden. Op de werkvloer is er dus weinig veranderd sinds de overname, maar we zijn wel volop bezig om de kansen van een complementair portfolio te verzilveren.”


P.S. Dick over Eric

“Mazars is sinds jaar en dag de accountant van Avantage. Voorheen zaten we letterlijk bij elkaar om de hoek, en die nabijheid is in figuurlijke zin altijd gebleven. Omdat we al zo lang met elkaar samenwerken, konden we zowel bij de eigen acquisities als bij de overname een rol spelen als klankbord en als luisterend oor. We hebben de organisatie klaargestoomd voor de due dilligence, want in zo’n proces wil je over en weer inzicht krijgen in bijvoorbeeld de kasstromen, de contracten en de kwaliteit van de klanten. Dat we na de overname ook mochten aanblijven als de accountant, zegt wel iets over onze relatie.”  

‘Iemand die vanuit ons belang meedenkt’

Kantorenzoeker Vind een accountant in jouw buurt

Naar kantorenzoeker