ondernemersverhaal

‘Irma houdt ons bij de les’

Govert rekent op Irma

Govert de Kok en zijn compagnon Gideon Boer exploiteren alle bioscopen in Leiden en geven zo invulling aan het hele filmspectrum. In 2014 kochten zij het werkbedrijf uit de stichting waarbij zij beiden werkzaam waren. Irma van Seeters van Grant Thornton werd als accountant bij de aankoop betrokken en sindsdien is zij hun vraagbaak voor bijna alles. Govert: “Op financieel vlak is zij onze primaire adviseur, maar haar blik is veel breder dan dat. Grant Thornton is een groot kantoor, maar Irma voelt heel dichtbij.”

Bij de les

“Ik heb het allerleukste werk van de wereld. Samen met Gideon, mijn beste vriend van de afgelopen veertig jaar, run ik een prachtige onderneming in een bedrijfstak met een belangrijke sociaal-culturele functie. Het Trianon Theater, het Lido Theater en het bestaande Kijkhuis vielen al onder onze exploitatie. Daarnaast hebben wij de ontwikkeling van twee nieuwe bioscopen met beide handen aangegrepen: het nieuwe Kijkhuis op de Lammermarkt en megabioscoop De Geus aan het Stationsplein. Dat betekent dat we zowel aan de arthouse-kant als aan de meer commerciële kant van de Hollywoordbeleving een grote slag maken in kwaliteit en kwantiteit. Irma heeft ons enorm geholpen om de exploitatiebegrotingen van deze nieuwe bedrijven rond te krijgen. Met een goed afgewogen, realistisch rekenmodel schetst zij alle mogelijke scenario’s. Zo houdt zij ons bij de les; daarin is zij echt ijzersterk.”

Als ondernemer ben je het aan je bedrijf verplicht om in slechte tijden de goede dingen te zien.

Geloofwaardigheid

“Voor ons is de accountant zoveel meer dan iemand met wie we plichtmatig de jaarrekening doornemen. We gebruiken Irma niet om de belasting zoveel mogelijk omlaag te duwen of om achteraf de cijfers te verantwoorden. Zij beweegt zich eerder aan de voorkant van ons bedrijf, waar zij kritisch meedenkt over de commerciële business case. In onze bioscopen geven we een podium aan verhalenvertellers. Aan het feit dat alle doelgroepen langzamerhand weer terug zijn na de coronacrisis, zie je hoe groot de behoefte aan een collectieve beleving is. Wij, op onze beurt, vertalen die beleving naar een haalbare business case, dus daarin vertellen wij ook ons eigen verhaal. Irma helpt ons om dat verhaal te onderbouwen met feiten en cijfers, zodat we een geloofwaardige propositie hebben voor banken en investeerders.”     

Frisse blik van buiten

“Toen het nog een stichting was, was de boekhouding gemakkelijk. Nu is de organisatiestructuur veel complexer geworden, wat betekent dat we regelmatig gebruikmaken van de expertise van bijvoorbeeld een fiscalist of een jurist. Bij Grant Thornton vind je die allemaal onder één dak, en dat is wel zo efficiënt. Het fijne van Irma is dat zij ons bedrijf goed kent, maar dat zij toch de frisse, kritische blik van buiten behoudt. Onze prognoses toetst zij aan gegevens uit benchmarks en marktonderzoeken, zodat wij onze plannen kunnen onderbouwen. Toen wij naar de bank gingen voor een financieringsaanvraag, konden we cijfers overleggen die een gezonde omzet lieten zien, zelfs met alle coronamaatregelen en capaciteitsbeperkingen. Als ondernemer ben je het aan je bedrijf verplicht om in slechte tijden de goede dingen te zien. Ik denk dat we van die instelling nu de vruchten plukken.”  


P.S. Irma over Govert

“Govert ziet overal kansen. Dat enthousiasme is aanstekelijk, maar het is mijn taak om te toetsen of die plannen ook logisch en haalbaar zijn. Die inzet werkt soms als een rem, en soms juist versnellend. Nu de kogel door de kerk is voor die megabioscoop, zijn we de casus aan het aanscherpen. De wereld is veranderd na corona; welke impact heeft dat op de bioscoopbeleving en hoe kunnen zij daarop inspelen? Ik vind het ontzettend leuk om Govert en Gideon daarin bij te staan.”  

Irma start vanaf 1 november 2021 met een nieuwe uitdaging bij Deloitte.

‘Irma houdt ons bij de les’

Kantorenzoeker Vind een accountant in jouw buurt

Naar kantorenzoeker