ondernemersverhaal

‘We zijn sterker uit de coronacrisis gekomen’

Gabriël en Claire den Hollander van Hollander Marine Construction (HMC)

Als scheepsbouwkundige droomde Gabriël den Hollander altijd al van een eigen scheepswerf. Toen de kans zich voordeed om een bestaande werf in Franeker over te nemen, hielp Johan Ypma van Finx Accountants met het businessplan en het financieringstraject. Het eerste jaar verliep voorspoedig, maar toen brak de coronacrisis uit en droogden de opdrachten op. Een ingrijpende reorganisatie volgde, maar Gabriël en zijn vrouw Claire kwamen er sterker uit, als gezin én als bedrijf.

Claire: “Toen de overname rond was, heeft Johan ons geholpen met de inrichting van ons ondernemerschap en met de opzet van de financiële boekhouding en de salarisadministratie. Middels een dashboard kregen we een duidelijk inzicht in de cijfers, zodat we op ieder moment een goed beeld hebben van hoe we ervoor staan. Dat eerste jaar draaiden we eigenlijk zoals het bestaande bedrijf dat vóór ons had gedaan. En toen kwam corona…

Gabriël: “De werf was met name gericht op ambachtelijk werk voor de bruine vloot, de chartervaart met passagiers. Maar ja, die hele bedrijfstak kwam ineens stil te liggen, wat resulteerde in een omzetverlies van 80%. We hadden nog niet voldoende vlees op de botten om zo’n crisis op te vangen, maar we wilden het ook niet opgeven bij de eerste de beste tegenslag. Om het hoofd boven water te houden nam ik een opdracht aan als ZZP’er in Rotterdam. Ik werkte zo’n tachtig uur per week, terwijl Claire de werf én ons gezin draaiende hield. Het was een kwestie van overleven, en dat trok een zware wissel op ons.”

Hij hielp ons om de zere plekken uit ons bedrijf te snijden en om te kiezen voor een nieuwe, kansrijke richting.

Claire: “In oktober hebben we een huisje gehuurd om even afstand te nemen van de hele situatie. We beseften dat het roer om moest, want anders bleven we dweilen met de kraan open. In overleg met Johan hebben we vervolgens besloten tot een ingrijpende reorganisatie. Gabriël kwam terug en ging zelf meewerken. We namen afscheid van ons personeel en gooiden de bedrijfsvoering om. Zonder Johan en zijn persoonlijke benadering was dat proces nooit zo soepel verlopen. ”

Gabriël: “Van het ambachtelijke, tijdrovende werk voor de bruine vloot verlegden we onze focus naar constructiewerk in de staal- en aluminiumbouw. In die hele reorganisatie is Johan echt een key player geweest. Hij schakelde de arbeidsjurist in voor de ontslagprocedure en dacht actief met ons mee over de toekomst. Hij hielp ons om de zere plekken uit ons bedrijf te snijden en om te kiezen voor een nieuwe, kansrijke richting. We hebben net de rebranding voltooid en zijn volop in opbouw. We nemen zelfs weer nieuwe mensen aan.”

Claire: “Het was een zwaar jaar, maar de coronacrisis heeft als een vergrootglas de zwakke en sterke punten van ons bedrijf blootgelegd. Johan heeft ons gestimuleerd om duidelijke keuzes te durven maken. Het is nu echt óns bedrijf geworden.”


P.S. Johan over Gabriël en Claire

“Ik vind het fantastisch om te zien hoe Gabriël en Claire zich uit deze crisis hebben gevochten. Doordat we bovenop de cijfers zaten, zagen zij dat het echt anders moest. De kosten hingen als een zwaard van Damocles boven het bedrijf, dus het was belangrijk om eerst af te schalen voordat zij weer konden opbouwen. Hun propositie is nu veel krachtiger en flexibeler, en hun klantenkring meer gevarieerd. Met opgestroopte mouwen zijn zij een nieuwe weg ingeslagen. Je ziet hoeveel energie dat geeft.”  

‘We zijn sterker uit de coronacrisis gekomen’

Kantorenzoeker Vind een accountant in jouw buurt

Naar kantorenzoeker