ondernemersverhaal

‘Zij helpen ons om te groeien’

Eddy rekent op Hans

De Haan Petfood verwerkt waardevolle reststromen van de slachterij tot ingeblikt honden- en kattenvoer. Met zo’n 25 medewerkers bedient het bedrijf een internationale B2B markt. In 2019 nam managing director Eddy Nijhof samen met twee partners het familiebedrijf over. Lekx Accountants was al de huisaccountant van de vorige eigenaar, en na de kennismaking besloot de nieuwe directie om deze samenwerking voort te zetten. In de strategie van De Haan Petfood speelt duurzaamheid een cruciale rol. Als sparringpartner draagt accountant Hans van Kats bij aan de financieel-fiscale uitwerking en concretisering van dat businessmodel.

Merkstrategie

“Het bedrijf bestaat nu zo’n 35 jaar”, vertelt Eddy Nijhof, “en heeft zich altijd onderscheiden door kwaliteit. Wij verwerken echt vlees, dat in principe geschikt is voor menselijke consumptie, maar dat om sociaal-culturele redenen niet daarvoor wordt gebruikt. Toen wij als nieuwe eigenaars aantraden, werd er amper iets gedaan aan marketing. Om het bedrijf verder te ontwikkelen hebben wij eerst een duidelijke merkstrategie neergezet. Daarin neemt duurzaamheid een centrale plek in. Wij kiezen bijvoorbeeld bewust voor een blikverpakking die 100% recyclebaar is en voor papieren etiketten en trays die het FSC-label dragen. Bovendien investeren we in elektrische auto’s, zonnepanelen, led-verlichting en warmteterugwinning. Ons merk is opnieuw geladen en verweven met duurzaamheid.”

De strategie is ons eigen kindje, maar zij denken proactief mee over de financiële en fiscale consequenties

Beide benen op de grond

“Vanuit die koers hechten we ook veel waarde aan duurzame relaties. In Lekx Accountants vinden we een mkb-bedrijf dat met beide benen op de grond staat. Dat past bij ons. Kijk, de strategie is echt ons eigen kindje, maar zij denken proactief met ons mee over de financiële en fiscale consequenties. Zij stellen vragen en doen suggesties, en helpen ons om de financiële administratie zo in te richten dat wij inzicht krijgen in de voortgang. Voorheen vond die administratie bij wijze van spreken op de achterkant van een sigarenkistje plaats, maar met de implementatie van een nieuw bedrijfsautomatiseringssysteem voldoet de vastlegging weer aan alle eigentijdse vereisten. Hans, en ook zijn collega Chris van Stam die aan ons account gekoppeld is, hebben ons mede geadviseerd over de selectie en inrichting van dit systeem. In die werkzame sfeer werken we samen als collega’s.”

Wetten en regels

“Onze onderneming doet wereldwijd zaken, maar vanwege onze vestiging in Nieuwkoop hebben we echt een sparringpartner gezocht die volledig thuis is in de Nederlandse wet- en regelgeving. Wat speelt er op het gebied van subsidies, verplichtingen en afschrijvingsmethodieken? Hoe vertalen we onze strategie naar de balans en de winst- en verliesrekening? Hoe verhoudt de inkoop zich tot de kost- en verkoopprijs en hoe kunnen we daarop sturen, ook op de lange termijn? Dat soort vragen komen in onze samenwerking met Hans en Chris aan bod, en daarmee helpen zij ons groeien.”


P.S. Hans over Eddy

“De Haan Petfood is een mooi bedrijf, dat met innovatie voortdurend inspeelt op de vraag van de klant. Eddy heeft een heldere visie voor ogen en wij proberen die te bevestigen en te verdiepen. Wij dicteren niet, wij stellen vragen. Wat kun je nog meer doen om het rendement te vergroten? Wat kunnen wij daarin betekenen, zodat de zaak nog mooier en beter wordt? Natuurlijk, de financiële en fiscale structuur moet kloppen, dat is de basis, maar bij een ondernemer als Eddy fungeer je ook als slijpsteen en ondersteun je zo zijn plannen.”

‘Zij helpen ons om te groeien’

Kantorenzoeker Vind een accountant in jouw buurt

Naar kantorenzoeker