ondernemersverhaal

‘Zij weet precies hoe ons familiebedrijf in elkaar steekt’

Gerard en Joan rekenen op Bianca

Hoeben Metalen, specialist in metaalrecycling, is een echt familiebedrijf. De onderneming werd al  in 1893 in Leeuwarden opgericht door overgrootvader Johannes Hoeben, en is tegenwoordig gevestigd aan de Zuiderzeehaven in Kampen. Van de huidige generatie staat Gerard Hoeben aan het roer, maar ook zijn zus Joan Draaisma-Hoeben is al sinds haar negentiende als boekhouder werkzaam in het bedrijf. In die hoedanigheid werkt zij nauw samen met accountant Bianca Boogerd van Tamek.

Joan: “Al op de HAVO had ik een voorkeur voor de vakken wiskunde en economie. Een bijbaantje in de banketbakkerij leerde me al snel dat dát niks voor mij was, en zo rolde ik in het familiebedrijf. Ik volgde een aantal cursussen om de boekhouding goed in de vingers te krijgen en ging aan de slag. Tevens doe ik de personeelszaken.

De samenwerking

Als boekhouder heb ik natuurlijk veel te maken met Tamek, onze accountant. Mijn vader deed al zaken met Driek, de vader van Bianca, toen die in de jaren ’80 voor zichzelf begon. Privé kenden onze families elkaar via de voetbalclub, maar ook zakelijk werken we dus al heel lang samen. Het is prettig dat wij in Bianca een gesprekspartner vinden die het familiebedrijf snapt. Zij heeft zelf ook een opvolgingstraject met haar vader doorlopen en zodoende weet zij precies met welke vragen en dilemma’s je dan te maken krijgt. We hebben het nodige met elkaar gesproken, bijvoorbeeld over de bedrijfswaardering en de aandelenverdeling. In principe regelde mijn vader dat allemaal, maar Bianca zorgde ervoor dat ook de belangen van mijn broer en mij aan bod kwamen. Inmiddels werken de zoon en de dochter van Gerard ook in het bedrijf, evenals mijn zoon. De transactie van opvolging wordt door Bianca en haar collega’s begeleid.

Wat ik prettig vind, is dat de communicatie tussen ons heel open en eerlijk is.

Communicatie

Hoeben Metalen is een middelgrote onderneming en als zodanig controleplichtig. Bianca en haar collega’s verzorgen voor ons de halfjaarlijkse tussencontroles, de jaarstukken en alle fiscale aangiften, maar zij ondersteunen ons bijvoorbeeld ook met complexe vergunningstrajecten. Toen corona uitbrak, kelderde de omzet aanvankelijk dramatisch. Bianca hielp ons met het vervolg van de aanvraag van de eerste NOW-regeling, en daarna was het gelukkig niet meer nodig, omdat de markt zich anderhalve maand later alweer herstelde. Wat ik prettig vind, is dat de communicatie tussen ons heel open en eerlijk is. Als ik vragen heb, komt er altijd snel een oplossing. Gerard heeft minder met cijfers dan ik, maar Bianca schetst voor ons de wereld die achter die cijfers schuilgaat. Dat werkt prima zo.”  


P.S. Bianca over Gerard en Joan

“Omdat we van beide kanten de dynamiek van een familiebedrijf kennen, kan ik goed schakelen met Gerard en Joan. De generatie boven ons is inmiddels weggevallen, terwijl de nieuwe generatie zich juist aandient. Als accountant probeer je ieders belang tot zijn recht te laten komen. Dat betekent dat je soms kritisch doorvraagt, zodat alle vragen en ideeën boven tafel komen. In onze samenwerking komt het hele leven langs. Daardoor verveelt dit vak nooit.”

‘Zij weet precies hoe ons familiebedrijf in elkaar steekt’

Kantorenzoeker Vind een accountant in jouw buurt

Naar kantorenzoeker